کد خبر : 4578
تاریخ انتشار : یکشنبه 17 مرداد 1400 - 20:55

سلام آب بر لب تشنه قزل‌اوزن

سلام آب بر لب تشنه قزل‌اوزن

ایسنا/زنجان با رهاسازی آب سد آیدوغموش در رودخانه فصلی قزل‌اوزون، این رودخانه جان دوباره گرفت. رودخانه قزل‌اوزن یکی از طویل‌ترین و زیباترین رودخانه‌های ایران است که از ارتفاعات کردستان سرچشمه می‌گیرد و از بخش جنوب‌غربی وارد خاک استان زنجان می‌شود که در آخرین مسیر خود قبل از خروج از محدوده استان زنجان، مسیر ۷۰ کیلومتری را

سلام آب بر لب تشنه قزل‌اوزن

ایسنا/زنجان با رهاسازی آب سد آیدوغموش در رودخانه فصلی قزل‌اوزون، این رودخانه جان دوباره گرفت.

رودخانه قزل‌اوزن یکی از طویل‌ترین و زیباترین رودخانه‌های ایران است که از ارتفاعات کردستان سرچشمه می‌گیرد و از بخش جنوب‌غربی وارد خاک استان زنجان می‌شود که در آخرین مسیر خود قبل از خروج از محدوده استان زنجان، مسیر ۷۰ کیلومتری را از داخل شهرستان طارم طی می‌کند.

رودخانه قزل‌اوزن در زمانی که هنوز تراژدی مرگ رودخانه‌ها در کشور به صدا در نیامده بود، یکی از پرآب‌ترین رودخانه‌های استان و پناه شالیزارها و باغ‌های بزرگ‌ترین باغ زیتون کشور بود که بارقه‌های امید را در دل کشاورزان رنجور و زحمت‌کش این دیار می‌تاباند.

قزل‌اوزن که اکنون نفس‌های آن به واسطه خشکسالی، احداث چند سد مختلف بر روی آن، استفاده غیرمجاز و بی‌رویه کشاورزان از آب این رودخانه و مدیریت نشدن اصولی آب در حوضه‌های آب‌ریز به شماره افتاده، شاهرگ حیاتی زندگی مردمانی است که درآمدی جز کشاورزی ندارند و با خشک شدن آن نه تنها اقتصاد آنان، بلکه اقتصاد استان به شدت ضربه خواهد خورد، زیرا بخشی از اقتصاد استان به کشاورزی طارم به ویژه زیتون گره خورده است.

با توجه به اینکه از اواسط مردادماه قزل‌اوزن خشک می‌شود، چند سالی است که با خریداری آب از سد آیدوغموش، مشکل کشاورزان طارمی تا حدود زیادی مرتفع شده است اما با توجه به شرایط کم‌بارشی امسال، دو ماه زودتر این آب خریداری شده است.

رودخانه قزل‌اوزن در مسیر خود ۱۸ هزار هکتار از مزارع و باغات طارم را سیراب می‌کند که با توجه به این موضوع برای حل مشکل کشاورزان طارمی ۲۰ میلیون مترمکعب آب از سد آیدوغموش خریداری و در این رودخانه رهاسازی شد تا کورسوی روشنی در دل تاریک کشاورزان طارم در بحران فعلی آب در کشور باشد.

در همین رابطه، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کمبود ۵ میلیون‌ مترمکعبی آب شرب و صنعت در طارم، می‌گوید: با وجود بهره‌مندی از ۳۲ هزار هکتار اراضی آبی در این شهرستان، کشاورزی نیز با چالش دسترسی با آب مواجه شده است؛ چرا که به میزان ۳۰ میلیون مترمکعب با کمبود آب مواجه است.

مصطفی طاهری با تاکید بر اینکه امسال شرایط بحرانی‌تر است، چون میانگین بارندگی نسبت به بلندمدت بیش از ۳۰ درصد و نسبت به سال قبل بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است، ادامه می‌دهد: با توجه به این‌ موضوع، باغ‌های طارم در معرض خشک شدن قرار داشتند.

این مسئول با یادآوری تلاش‌های انجام شده در راستای آزادسازی آب از سد آیدوغموش برای آبیاری شالیزارها و باغات زیتون طارم، ادامه می‌دهد: هر ساله ۱۵ مرداد قزل‌اوزن خشک می‌شد و ۲۵ میلیون‌ مترمکعب آب از سد مذکور به استان تامین می‌شد اما امسال با شرایط کم‌بارشی از دو ماه قبل‌تر این آب خریداری شده است.

این مسئول با یادآوری اینکه در کنار کمبود آب با موضوع کیفیت آب نیز مواجه هستیم که می‌تواند کشاورزی را تحت تاثیر قرار دهد، اضافه می‌کند: با توجه به اینکه حجم آب ورودی اندک است، از کشاورزان درخواست می‌شود مدیریت اصولی در این زمینه داشته باشند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان نیز در این‌باره، می‌گوید: در استفاده از آب، اولویت اساسی برای زیرساخت‌هایی مانند زیتون است.

جواد تاراسی با یادآوری این مطلب که طارم یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان زیتون کشور است، می‌افزاید: در حال حاضر طارم ۲۰ هزار هکتار زیتون دارد که تلاش می‌کنیم با بهره‌گیری از آب رهاسازی شده سد آیدوغموش در قزل‌اوزن و آبیاری این باغ‌ها با آب این سد، این سرمایه را در استان پا برجا نگه داریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان نیز با اشاره به اینکه متوسط ورودی آب شهرستان طارم در سالیان گذشته در ماه خرداد ۳۴.۵ مترمکعب در ثانیه بوده است، می‌گوید: سال آبی گذشته یعنی ۹۹ – ۹۸، سال آبی خوبی به لحاظ بارش‌های صورت گرفته بود.

اسماعیل افشاری با اشاره به اینکه حدود ۴۰ مترمکعب در ثانیه در خرداد آن سال آب وارد این شهرستان شد، عنوان می‌کند: خردادماه امسال این میزان تقریباً به صفر رسیده است.

وی با اشاره به رهاسازی آب از سد آیدوغموش استان آذربایجان‌شرقی به قزل‌اوزن، عنوان می‌کند: سال ۱۳۹۶ این موضوع عملیاتی شده است که سال گذشته به دلیل بارش‌های خوبی که در استان شاهد بودیم، این رهاسازی صورت نگرفت.

افشاری با اشاره به اینکه سه سال متوالی این رهاسازی انجام و موجب نجات یافتن محصولات کشاورزی شهرستان طارم از خشکسالی شد، ادامه می‌دهد: از کشاورزان و بهره‌برداران این شهرستان که به هر نحو از رهاسازی این آب منتفع می‌شوند، درخواست داریم آب‌بهای معوقه خود را پرداخت کنند تا در تداوم رهاسازی آب از سد آیدوغموش وقفه ایجاد نشود.

این مسئول با یادآوری اینکه رهاسازی آب این سد به قزل‌اوزن حدود دو ماه زودتر نسبت به سال‌های قبل انجام‌ شد، خاطرنشان می‌کند: آب این سد از هفته گذشته در رودخانه قزل‌اوزن جاری شده است که به دلیل اجرای مانور، دریچه‌ها موقتاً دو روز کنسل شد و با اتمام این مانور، رهاسازی دوباره انجام می‌شود.

سد آیدوغموش از جریان سطحی رودخانه آیدوغموش به وجود می‌آید. این رودخانه، از شاخه‌های اصلی رودخانه قزل‌اوزن محسوب می‌شود. سد آیدوغموش به منظور بهره‌گیری بیشتر از آب‌های سطحی و توسعه و بهبود آبیاری اراضی منطقه احداث شده است.

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درب فریم لس

پاتوق فارسی

شرکت آسانسور

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

اعلام حریق آریاک

پلکسی مشکی

دانلود کتاب انگلیسی

معاینات دوره ای

movers in ottawa

تعمیر یخچال پاکشوما در تهران

کاشت مو

عکاسی لباس

گالری مانتو میرداماد

خرید فالوور اینستاگرام

ظروف یکبارمصرف گیاهی

آراد برندینگ

ناهار خوری

خريد بک لينک

صیغه نامه با مهر برجسته تهران

زيرنويس

خرید رپورتاژ آگهی دائمی

محدوده خبر

کلیک نیوز

تالک نیوز

پویشگر خبر

تارگت نیوز

نیوز آیس

نمانیان

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح  

خبر فاخر خبر آبی نیوز ست موج نیوز خبر سیگنال اطلاعیه نیوز تلگرا نیوز نیوز آفتاب نیوز شر نیوز استار خبر اول نيو نيوز 1 خبر رسان نیوز یکتا نیوز گپ مجود نیوز خبر یک خبر آخر اخبار روز الماس نیوز سمندر نیوز قلب نیوز ورد نیوز فالو نیوز خبر نسیم  اخبار دی خبر راسخ تالک نیوز نیوز آیس خبر ساعت نیوز آرشیو رستگار نیوز ایستگاه خبری آلتیمت نیوز جاست نیوز خبر تاد مرجع نیوز پین خبر تارگت نیوز یگانه نیوز آشکار نیوز مجیک نیوز خبر زنده ادیتیون نیوز نیوز تایم پست نیوز مستند نیوز نمایان نت ورک نیوز سافر نیوز روزن نیوز اعلان نیوز ریویو نیوز مختصر نیوز سنتر نیوز نیوز کانال نوین نیوز نیوز زندگی اینتر نیوز کارشناس نیوز لند نیوز نیوز سایت مشاوره نیوز خبر حرفه ای پیج نیوز آکادمی نیوز آژانس خبری نیوز آنتن روبی نیوز جامعه خبر خبرفوری کیمیا خبر درگاه نیوز هیت نیوز تایپیک نیوز پیکسو نیوز امپر نیوز دیگر نیوز نیوز سوئیچ نیوز بیزنس جهانی نیوز غول نیوز لوکس نیوز در باره خبر مخاطب نیوز مربوط نیوز اولین نیوز کال نیوز قالب نیوز خود نیوز خواندن نیوز مردم نیوز قدرت نیوز حال نیوز سفر نیوز کلیک نیوز اسکای وان روشن نیوز ایلان نیوز اینو نیوز ایده نیوز یو تایپ نیوز مسیر نیوز نیوز میدو  دیناز نیوز گیت نیوز جعبه نیوز ویکی نیوز جرقه نیوز نیوز توری چشم انداز نیوز دون نیوز مفهوم نیوز خبر سازنده گرم نیوز عمومی نیوز جریان خبر کنترل نیوز جویا خبر نیوز مگا الگوریتم نیوز استاندارد نیوز محدوده خبر نقطه نیوز تماشاگر نیوز پویشگر خبر اطلس نیوز ساید خبر عرشه نیوز به روز نیوز حالا نیوز کلبه نیوز به علاوه نیوز طومار نیوز روزنامه نگاری صبح نیوز اسکن خبر نخست نیوز هسته خبر تمرکز نیوز گروه خبری فعال نیوز آینده نیوز واقعی نیوز فانوس خبر